وبلاگ کوهنوردی نیشابور و نیشابوری ها

<--به اولین وبلاگ ورزشی نیشابور و جامع ترین باکس اطلاعاتی کوهنوردی نیشابور خوش آمدید-->

وبلاگ کوهنوردی نیشابور و نیشابوری ها

<--به اولین وبلاگ ورزشی نیشابور و جامع ترین باکس اطلاعاتی کوهنوردی نیشابور خوش آمدید-->

بیماری حاد کوهستان واثرات الکل بر آن

 

آنچه که در پیش رو دارید خلاصه ای از مجموعه مطالعاتی است که در مورد بیماری حاد کوهستان(کوه گرفتگی)و اثرات الکل بر آن انجام شده است.ابتدا مروری کوتاه بر بیماری حاد کوهستان داشته و سپس اثرات الکل بر آن را بررسی می کنیم.

تعریف بیماری حاد کوهستان : بیماری حاد کوهستان به عنوان بیماریی با علائم مشخص که از سردرد خفیف تا ادم شدید مغزی و ریوی که بدنبال صعود به ارتفاعات ایجاد میشود تعریف شده است.

علائم : سردرد ،تهوع ، کاهش اشتها ، خواب آلودگی ، خستگی غیر معمول ، بی حالی ،در موارد شدید تنگی نفس و کاهش سطح هوشیاری ودر نهایت اغماء.

علائم بطور معمول در صعودهای بالای 3000 متر ایجاد شده و با بالا رفتن ارتفاع به شدت واحتمال ایجاد آنها افزوده می شود .کوه کرفتگی قابل پیش بینی نیست و تمام افراد اعم از کوهنورد و غیر کوهنورد ممکن است اثرات ناشی از کاهش اکسیژن در ارتفاعات را بصورت کوه کرفتگی تجربه کنند.

اثرات الکل بر بدن : الکل ماده ای با توانایی جذب فوق سریع در عرض چند دقیقه پس از مصرف در خون قابل شناسایی است. به علت انرژی زیاد موجود در الکل (kcal/g7.1) درطولانی مدت باعث کاهش مواد اولیه ضروری بدن میشود.بدنبال جذب سریع از سد خونی مغز عبور کرده باعث اثر مهاری بر کلیه اعمال عالی مغز میشود .

اثرات الکل بطور مستقیم به دوز (مقدار مصرف) آن بستگی دارد و این دوز در افراد مختلف متفاوت است.آثار مصرف الکل بصورت کندی کلام , عدم تعادل , نا هماهنگی حرکات , کاهش تنفس و استفراغ ودر مقادیر بالا بصورت کاهش سطح هوشیاری ودر نهایت اغماء می باشد.هم چنین الکل برسیستم های بازدارنده بر مغز نیز اثر مهاری دارد می تواند باعث ایجاد پرخاشگری و رفتارهای خشونت آمیز شود. با توضیحات داده شده تمام اثرات ناشی از الکل با هر مقدار مصرف در کوهستان می تواند مخرب وآثارزیان باری داشته باشد.

از آنجا که در ارتفاعات فشار اکسیژن پایین می با شد و بدن برای جبران آن به طور فیزیولوژیک بر تعداد تنفس می افزاید، مصرف الکل با مهار مرکز تنفس در مغز،این مکانیسم دفاعی را از بین برده وبر شدت واحتمال کوه گرفتگی می افزاید و باعث می شود فرد در ارتفاعات پایین دچار ارتفاع زدگی شود.شدت علائم توضیح داده شده به مراتب بیشتر شده وخطرایجاد ادم مغزی و ریوی را افزایش می دهد. لازم به ذکر است افرادی که از داروهای مضعف سیستم عصبی استفاده می کنند(از جمله فنو باربیتال، دیازپام و مشتقات آن وکدئین و مشتقات آن)لازم است قبل از صعود به ارتفاعات با پزشک خود مشورت نمایند و هرگز از این داروها به همراه الکل استفاده نکنند چون این داروها به همراه الکل اثر بسیار شدیدی در سرکوب مرکز تنفس دارند.

توصیه های لازم جهت پیشگیری از بیماری کوه گرفتگی مواردی که باید انجام داد:

1- مصرف مایعات را 2 یا 3بار بیشتر از مقدار معمول افزایش دهید.یادتان باشد که مصرف کافی مایعات کلید جلوگیری از بیماری حاد کوهستان است.

2- از مصرف الکل و کافئین اجتناب کنید.

3- از مصرف زیاد نمک بپرهیزید.

4- از غذاهای با مقدار کربوهیدرات بالا و چربی و پروتئین پائین استفاده کنید.

5- استراحت های متناوب را در برنامه خود بگنجانید. در صعود های سنگین، حداکثر صعود مجاز600 متر در روز توصیه شده است.

6- چند روز قبل در ارتفاعات نسبتاً بالا (2000 الی3000)هم هوایی داشته باشید.